PREA MULTE STELE

În februarie 2025 președintele Iohannis decora cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler 3 dintre judecătorii Curții Constituționale. Asta după ce în decembrie 2024 decorase cu același ordin nu mai puțin de 13 consilieri prezidențiali. Toate cele 16 decorații au fost acordate la inițiativa sa.

Președintele  – și mă refer la toți președinții României din 2000 încoace –   are alocată o cotă  mică de decorații Ordinul Național „Steaua României” pe care le poate acorda din proprie inițiativă. Datele arată, fără o analiză aprofundată, că această cotă a fost depășită deja, fără ca cineva să ia vreo măsură de remediere.

Nu este chiar simplu de aflat câte decorații au fost acordate, din cel puțin câteva motive:

  1. Pe pagina de internet a Cancelariei Ordinelor, compartimentul din structura Administrației prezidențiale care se ocupă de sistemul de decorații al României, nu sunt publicate distinct informații despre propunerile de decorare cu Ordinul Național “Steaua României” făcute de către președintele României.
  2. Decretele sunt publicate în Monitorul Oficial dar trebuie găsite și parcurse fiecare în parte pentru  a identifica pe cele inițiate de către președintele. Indiciul stă în trimiterea la art.4 (3) din Legea nr. nr. 29/2000 privind sistemul național de decorații al României. Propunerile făcute de către alți șefi de instituții au ca temei legal art.4 (1) din aceeași lege.
  3. Există aspecte în lege care nu sunt suficient de clare, în special legate de vacantare, astfel că socoteala privind numărul de decorații acordate nu poate fi făcută cu suficientă precizie, fiind necesare clarificări suplimentare.

Având în vedere motivele de mai sus am considerat că este mai simplu și rapid să fac o solicitare către  Cancelaria Ordinelor și să cer informații verificate în legătură cu  Ordinul National „Steaua Romaniei”, respectiv:

1.    Numărul maxim de decorații care pot fi acordate de către președintele României, la propunerea acestuia, pentru fiecare grad.
2.    Numărul de decorații acordate până în prezent, pentru fiecare grad, la propunerea președintelui României.

Suplimentar am cerut să mi se transmită regulile privind vacantarea locurilor în sistemul de decorații reglementat de Legea nr.29/2000.

UN REFUZ CATEGORIC*

Pe scurt, Cancelaria Ordinelor  a refuzat să dea informațiile solicitate susținând că:

  • Nu deține informațiile solicitate;
  • Nu e obligată să muncească astfel încât să mi le furnizeze și că efortul ar fi uriaș;
  • Informația este publică și să fac bine și să caut singură;
  • Întrebările sunt prea vagi.

Evidența în sistemul de decorații se ține electronic, Cancelaria Ordinelor având responsabilitatea administrării bazei de date. Deci, prelucrarea datelor nu se face cu creionul pe hârtie și este nejustificat răspunsul cum că efortul de procesare ar fi prea mare.

Cancelaria Ordinelor are două atribuții importante:

  • Stabilește anual cotele/numărul de decorații care pot fi acordate pentru fiecare tip de decorație.
  • Verifică legalitatea acordării decorațiilor, prin raportare la prevederile legale.

Având în vedere cele de mai sus este evident că deține informațiile pe care le-am cerut exact în formatul solicitat, presupunând că-și face treaba corect. Este imposibil să stabilești cota anuală fără să știi numărul maxim de decorații care pot fi acordate și câte au fost acordate, cumulat, până în prezent, cu luarea în considerare a vacantării locurilor.

Drept pentru care am formulat o plângere administrativă, susținând că instituția a refuzat fără temei furnizarea datelor.

O CAPODOPERĂ BIROCRATICĂ**

Citind răspunsul de 4 pagini primit la plângerea administrativă rămâi impresionat de efortul  făcut pentru a ascunde în fraze întortocheate un adevăr foarte simplu și anume acela că, destul de probabil, președintele (toți președinții din 2000  până în prezent) a acordat la propunerea sa mai multe decorații decât avea dreptul să o facă. Cancelaria Ordinelor nu-și asumă însă nicio responsabilitate.

Menționez faptul că dl. George-Vladimir Duhan, cel care semnează răspunsul, este unul dintre consilierii decorați de către președintele Iohannis în 2024 cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, deci controversa îl vizează în mod direct.

SĂ EXTRAGEM INFORMAȚIILE ESENȚIALE

Cancelaria Ordinelor a respins plângerea administrativă pe motiv că răspunsul inițial a fost  corect. Formularea răspunsului arată însă că problema a fost foarte bine înțeleasă (și probabil cunoscută deja) dar că orice alt răspuns ar fi echivalat cu o auto-incriminare.

Ce a spus, pe scurt, Cancelaria în răspunsul la plângerea administrativă:

  1. Decorația Ordinul Steaua României se acordă în număr limitat cetățenilor români.
  2. Președintele României poate conferi decorații și din proprie inițiativă, în proporție de 1% din numărul total stabilit prin lege pentru fiecare grad sau  clasă a fiecărei decorații, cu excepția gradelor de Mare Ofițer, Mare Cruce și Colan. În consecință, pentru Ordinul Steaua României, președintele poate conferi la propunerea sa doar decorații pentru gradele de Cavaler, Ofițer, Comandor.
  3. Numărul total de membri ai Ordinului Steaua României este de 3650, iar primele 3 grade ale Ordinului cuprind:a) Cavaler 2000 de membri; b) Ofițer 1000 de membri; c) Comandor 400 de membri.
  4. Cota procentuală de 1% care revine președintelui este de: a) 20 membri pentru gradul de Cavaler ; b) 10 membri pentru gradul de Ofițer; c) 4 membri pentru gradul de Comandor.
  5. Cancelaria Ordinelor susține, în continuare, că îi este imposibil să stabilească obiectul concret al cererii pe care am făcut-o. Drept urmare menționează, dar numai cu titlu de exemplu, că în anul 2025 au fost acordate 3 decorații Ordinul Steaua României în grad de Cavaler, la data transmiterii cererii de informații publice. Între timp numărul a crescut la 4, prin decorarea sportivului Gheorghe Hagi de către președintele interimar Ilie Bolojan.
  6. Cancelaria Ordinelor susține și că verifică și că nu verifică încadrarea în numărul maxim de membri ai Ordinului Steaua României, afirmând că nu e treaba acesteia ce face președintele și câte decorații acordă și că este exclusiv responsabilitatea acestuia să respecte legea. Este o afirmație stupefiantă din toate punctele de vedere și bazată pe o interpretare complet eronată a legii. Va fi interesant de aflat ce părere are despre asta actualul președinte interimar.

Cu referire la Ordinul Național „Steaua României” in grad de Cavaler adaug și informația că, din numărul total de 2000 membri, 1700 sunt civili și 300 sunt militari.

Deci cota președintelui pentru cetățenii români civili este de 17.

CÂTE DECORAȚII A ACORDAT PREȘEDINTELE

La o verificare sumară, președinții României – Bolojan, Iohhanis și predecesorii lor au acordat împreună, la inițiativa lor, cu mult peste numărul maxim de  17 de Ordine „Steaua României” în grad de Cavaler la care președintele are dreptul. Ținând seama de cazurile de vacantare a locurilor, este posibil ca numărul de decorații acordate să depășească 17, deoarece numărătoarea se face pentru membrii în viață.

Nu există în mod obiectiv posibilitatea de a verifica vacantările  în caz de deces, de aceea este cu atât mai important ca structura responsabilă din cadrul Administrației prezidențiale să ofere suficiente informații și garanții că decorațiile sunt conferite în condiții de deplină legalitate.

Am făcut propriile mele verificări plecând de la lista de membri afișată pe pagina Cancelariei Ordinelor și căutând în Monitorul Oficial fiecare decret în parte. Cancelaria Ordinelor nu furnizează informația privind numărul și data publicării decretului prin care s-a conferit Ordinul, ceea ce a îngreunat identificarea. Am oprit căutarea la anul 2009, când deja aveam o listă de 75 de membri – cetățeni români civili, cu mult peste limita de 17.  Verificările ar putea continua până la anul 2000, când a intrat în vigoare Legea nr.29/2000. Avansările în grad, decesele și retragerea decorației determină vacantarea locului și, din aceste motive, este de presupus că numărul total al actualilor membri este mai mic, cu referire la perioada deja menționată, adică 2009-2025. Chiar și așa rămân mulți și întrebarea este:

Ce se întâmplă dacă se confirmă în mod oficial că decorațiile acordate de către președintele Iohannis, spre exemplu, la inițiativa sa, au fost acordate ilegal?

NOTE – Răspunsurile primite de la Cancelaria Ordinelor

*Răspunsul Cancelariei Ordinelor la solicitarea de informații publice

 Petitia nr.2274
Data: 27-02

Doamnă Liliana Bolan,

Referitor la cererea dumneavoastră, înregistrată în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Cancelaria Ordinelor cu nr. CA/299/12.02.2025, prin care solicitaţi unele informaţii referitoare la Ordinul Naţional “Steaua României”, precum şi la “vacantarea locurilor în sistemul de decoraţii reglementat de Legea nr. 29/2000”, vă comunicăm următoarele:

1. Obiectul cererii dumneavoastră reprezintă informaţii care au fost date publicităţii, de-a lungul a cel puţin 25 de ani; în consecinţă, toate acestea se regăsesc în spaţiul public, însă pentru a fi prelucrate, aşa cum le solicitaţi, este necesară o perioadă mare de timp, precum şi alocarea unor resurse umane suplimentare faţă de cele care se regăsesc în prezent la nivelul structurii de specialitate, destinate să îndeplinească atribuţiile legale şi regulamentare ale acesteia.

1.1. Totodată, având în vedere jurisprudenţa în materie, invocăm Decizia nr. 2495/2009 a Curţii de Apel Bucureşti, irevocabilă, în cuprinsul căreia se stipulează că: “(…) legea 544/2001 nu impune nici unei instituţii să prelucreze informaţiile deţinute pentru a furniza celor interesaţi un fel de statistici “a la carte” ci se referă doar la furnizarea informaţiilor în forma în care sunt deţinute de instituţie (…)”.


2. Cu referire la solicitarea privind “Numărul maxim de decoraţii care pot fi acordate de către Preşedintele României, la propunerea acestuia, pentru fiecare grad”, arătăm că acest număr este stabilit (procentual) prin raportare la numărul total prevăzut de actele normative incidente.

2.1. În conformitate cu legislaţia aplicabilă, Ordinul Naţional “Steaua României” se conferă nelimitat pentru cetăţenii străini, respectiv limitat pentru cetăţenii români . În privinţa celor din urmă menţionaţi, Regulamentul Ordinului Naţional “Steaua României” aprobat prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 11/25.06.1998, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 271/14.06.1999 (OUG nr. 11/1998) stabileşte, la art. 1, pentru toate gradele distincţiei, limite numerice.

2.2. Posibilitatea Preşedintelui României de a conferi Ordinul Naţional “Steaua României” din propria sa iniţiativă rezultă din prevederile art. 5 alin. (3) din OUG nr. 11/1998, raportate la cele ale art. 4 alin. (3) din Legea nr. 29/2000 privind Sistemul Naţional de Decoraţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare (Legea nr. 29/2000).

Conform acestor acte normative, Preşedintele României poate conferi decoraţii şi din proprie iniţiativă, în proporţie de 1% din numărul total stabilit prin lege pentru fiecare grad sau clasă a fiecărei decoraţii, cu excepţia gradelor de Mare Ofiţer, Mare Cruce şi Colan .

3. În ceea ce priveşte “Numărul de decoraţii acordate până în prezent, pentru fiecare grad, la propunerea Preşedintelui României”, respectiv de la intrarea în vigoare a OUG nr. 11/1998 (29 iunie 1998) şi până în prezent (adică 27 de ani), arătăm următoarele:

3.1. Decretele de decorare se emit de către Preşedintele României în temeiul prevederilor art. 94 lit. a) din Constituţia României, republicată, aceste acte publicându-se în Monitorul Oficial al României, Partea I (potrivit art. 100 al Legii fundamentale).

Având în vedere că accesul la Monitorul Oficial al României, Partea I este neîngrădit, aveţi posibilitatea consultării tuturor acelor acte ale Preşedintelui României care să corespundă criteriilor de căutare stabilite de dumneavoastră.

3.2. Pe lângă cele anterior prezentate, vă aducem la cunoştinţă şi faptul că Administraţia Prezidenţială pune la dispoziţia celor interesaţi, la adresa we b https://canord.presidency.ro/, un set complex de informaţii referitoare la decorări, printre care puteţi regăsi (în legătură cu cele solicitate de dumneavoastră):

– legislaţia aplicabilă actualizată. Facem menţiunea că această legislaţie poate fi consultată, în egală măsură de către toţi cetăţenii, şi pe alte surse deschise, cum ar fi programul pus la dispoziţie de Ministerul Justiţiei (https://legislatie.just.ro);

– motor de căutare referitor la persoanele decorate (cu menţiunea că unele informaţii, respectiv cele referitoare la decorările care intră sub incidenţa Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificările şi completările ulterioare, sunt amintite doar din punct de vedere statistic);

– informaţii referitoare la vacanţa decoraţiilor (prin înaintări în grad/clasă, respectiv prin radieri în urma decesului ori a retragerii unei decoraţii).

4. În ceea ce pri veşte întrebarea “care sunt şi în ce act normativ sunt prevăzute regulile privind vacantarea locurilor în sistemul de decoraţii reglementat de Legea nr. 29/2000”, arătăm că:

4.1. Sediul materiei privind locurile vacante este, în principal, Legea nr. 29/2000.

4.2. Întrucât această parte a solicitării dumneavoastră are caracter general – referindu-se la toate decoraţiile care au locuri vacante – regulile aplicabile rezultă din toate actele normative care reglementează acest fel de distincţii. În acest sens, vă aducem la cunoştinţă că fiecare decoraţie prevăzută în Legea nr. 29/2000 este reglementată printr-un act normativ subsecvent. Regulamentele, care fac parte integrantă din actele normative aplicabile, cuprind mai multe menţiuni (descrierea decoraţiilor, materialul din care se realizează, dimensiunile etc.), alături de care se prevede numărul maxim pentru fiecare grad.

4.3. Precizăm că, pentru m ai multe informaţii despre distincţia/distincţiile incidente interesului dumneavoastră, aveţi posibilitatea de a consulta evidenţele actualizate care se regăsesc pe pagina web menţionată în prezentul răspuns, la pct. 3.2.


Cu stimă,Consilier de Stat Gabriel-Cristian Piscociu

** Răspunsul primit la plângerea administrativă  de la Cancelaria Ordinelor

Leave a Reply