Nu vă grăbiți să vă strângeți jucăriile și să plecați, nu s-a întunericit de tot. Guvernul pretinde că e dispus să mai discute pe marginea suprataxării veniturilor din salarii dar numai așa un pic, că e persoană serioasă și se ține de cuvânt.
Dar care cuvânt?
OG nr.16/2022 modifică, prin punctele 68 și 80 (respectiv art.146 si 168 Cod fiscal), baza de calcul a contribuțiilor sociale datorate pentru veniturile din salarii, prin introducerea unui prag la nivelul salariului minim.
Procedural, Guvernul a încălcat toate regulile impuse de lege pentru adoptarea unui act normativ: nu a respectat perioada minimă privind transparența decizională, nu a publicat raportul privind testul IMM – pe care pretinde că l-a făcut, a încălcat prevederi exprese privind intrarea în vigoare a unor măsuri fiscale, nu a completat integral Instrumentul de prezentare și motivare și, nu în ultimul rând, nu a justificat celeritatea cu care unele măsuri urmau să intre în vigoare, adică la 1 august 2022.
Putem, desigur, să înfruntăm guvernul la Curtea Constituțională, cel puțin pentru motivele menționate mai sus. Și ar fi bine să o facem chiar și pentru simplul motiv că guvernul trebuie învățat să respecte legea.
Până atunci însă, să mai citim încă o dată OG nr.16/2022 prevederile cuprinse la punctele 68 și 80 ordonanță vor fi aplicate DOAR veniturilor aferente lunii august, așa după cum este precizat negru pe alb în cuprinsul art.IX lit.g):
„(…) g) prevederile pct. 26 referitor la prevederile art. 60 pct. 5 lit. c), pct. 28 referitor la prevederile art. 60 pct. 7 lit. c), pct. 54, 55, 58, 68, 69 şi 80 se aplică veniturilor aferente lunii august 2022;”
Nu este vorba de nicio eroare – aceeași formulare se regăsește în proiectul transmis spre avizare Consiliului legislativ.
Altfel spus, dacă până la sfârșitul lunii august nu intervine un alt act normativ, suprataxarea va dispărea din viața noastră până la o nouă încordare de mușchi guvernamentali.
Pentru ce tot acest circ legislativ?
Pentru a pune presiune pe patronate, astfel încât acestea să vină cu “soluții”. Sau, pe românește, pentru o târguială meschină. Doar nu vă închipuiți că vor fi discuții bazate pe principii, cifre și analize de impact? Dacă ar fi așa, nimic nu a împiedicat guvernul să facă asta până acum.
Obiectul negocierilor va fi aceeași veche obsesie a guvernului – munca la negru/gri – pentru a cărei rezolvare așteaptă iepurii scoși din pălărie de către patronate. Pentru că, desigur, guvernul nu are nici cea mai mică vină pentru această stare de fapt.
Deși mass-media (și nu doar ea) a propagat opinia că suprataxarea e aplicabilă ÎNCEPÂND cu luna august, Guvernul nu a corectat în mod oficial această informație eronată deoarece a servit perfect intereselor sale, de a crea panică.
De asemenea, guvernul nu ia, în mod evident, nicio clipă în calcul consultarea cetățenilor-contribuabili, așa după cum nu făcut-o nici până acum. În ochii acestuia suntem doar niște pioni pentru care „partenerii sociali” urmează să se lupte pe viață și pe moarte.